top of page

איך לומדים במכינה?

הלמידה במכינה מתקיימת במגוון צורות ואופנים.
מטרתה הקניית ידע במגוון רחב של תחומים לצד הצפת שאלות הקשורות לחייהם ובחירותיהם של חניכי המכינה.
אנו שמים דגש על לימוד דרכו ניתן לגבש השקפת עולם ויכולת להבין את המציאות ולפעול בתוכה. שלא כמו בבית הספר, הלמידה מתבצעת בשיחה משותפת עם המורים דרך למידה עיונית, טקסטואלית, שיחה בחברותא- מעגלי שיח קטנים, סדנאות ועוד.

הלימוד במכינה עוסק בשלל נושאים מגוונים שנועדו לבחון את הזהות שלנו באופן אישי וכחלק מקבוצה, אל מול אתגריה ומורכבותה של החברה הישראלית.
בין הנושאים בהם עוסקים במכינה הם חינוך, זהות יהודית, מגדר ופמיניזם, הסכסוך הערבי-יהודי, הדמוקרטיה הישראלית, כלכלה וחברה, ציונות ועוד.
בהמשך הדף תוכלו למצוא מספר דוגמאות לטקסטים שונים הנקראים במסגרת הלימודים במכינה.

על מנת להכיר עוד את מורי המכינה ניתן לעבור לעמוד "מורים".

"עם כל אדם ואדם בא חידוש לעולם, משהו ראשון ויחיד שעוד לא היה כמותו. לפי תורת החסידות חייב כל אדם מישראל לידע ולכוון בדעתו שהוא יחיד בעולם בבחינתו, ועדיין לא היה בעולם כדומה לו. שאילו כבר היה כמותו בזה העולם שוב לא היה צורך בו שיבוא הוא לעולם. כל אדם בריאה חדשה הוא ועליו לתקן את מידתו בזה העולם."

מרטין בובר

"מערכות יחסים הם אחד המסתורין הגדולים. ומשום שהן מתקיימות בין שני אנשים הן תלויות בשניהם. תמיד כאשר נפגשים שני אנשים עולם חדש נוצר. מופע חדש מתהווה. מופע שלא היה קודם לכן. ובאמצעות מופע חדש זה, שני האנשים גם יחד משתנים ומיתמרים.
ללא קשר עם מישהו אחר, אתה משהו מסוים. בהיותך בקשר, מיידית, אתה הופך למשהו אחר. דבר מה חדש קורה. אישה, כאשר היא אוהבת, אינה אותה אישה שהייתה קודם. גבר, כאשר הוא הופך לאב, אינו אותו אדם שהיה קודם. כאשר נולד לו ילד, יש נקודה שאנו מתעלמים ממנה. ברגע שנולד ילד, גם האם נולדת בו בזמן. זהו מצב שלא היה קודם לכן. האישה הייתה קיימת, אך האם מעולם לא."

המסתורין שבמערכות יחסים, בהגוון- אושו

WhatsApp Image 2023-07-06 at 13.08.19.jpeg
WhatsApp Image 2023-07-06 at 13.08.26 (3).jpeg

"שקיעת השמש ביום ו' פותחת פרק זמן שבו פרחי השדה עומדים מול האדם כחברים שווים ביקום. אסור לי לקטוף פרח, או לנהוג בו כאוות נפשי בשקיעה. בכניסת השבת הפרח נהיה עצמיות בפני עצמה, שיש לה זכות קיום ללא כל קשר לערך שלו עבורי, האדם. אני עומד בדממה בפני הטבע כלפני חבר לבריאת האל, ולא כלפני חפץ שאוכל לשלוט בו, ואני חייב להתמודד עם העובדה שאני אדם ולא אל. השבת מנסה לרפא את היהירות האנושית של התרבות הטכנולוגית."

דוד הרטמן- ראש מכון הרטמן בירושלים

  " כשאני שואלת את אותם אנשים על הספרים וכתבי-העט הפמיניסטיים שקראו, על ההרצאות בנושא פמיניזם ששמעו או על הפעילוֹת הפמיניסטיות שהם מכירים, מתברר לי מתגובתם שכל הידע שלהם על פמיניזם ניזון משמועות.  הם מעולם לא התקרבו מספיק לתנועה פמיניסטית כדי להבין במה היא עוסקת ובשביל מה היא קיימת.  לרוב הם חושבים שפמיניזם פירושו חבורה של נשים כעוסות, שרוצות להיות כמו גברים.  הם לא מעלים בדעתם שפמיניזם קשור לזכויות - להשגת שוויון זכויות - שוויון זכויות לנשים.  כשאני מדברת על הפמיניזם שאני מכירה - באופן אישי וקרוב - הם מאזינים ברצון, אך בתום השיחה הם ממהרים להסביר לי שאני לא יכולה לשמש דוגמה, שאני לא דומה לפמיניסטיות "האמיתיות", שהן שונאות גברים, שהן כועסות.  אני מבהירה להם שאני פמיניסטית אמיתית, והכי רדיקלית שאפשר, ושאם הם רק יעזו להתקרב לפמיניזם, הם יראו שהוא לא מה שהם דמיינו לעצמם..."

בל הוקס, פמיניזם זה לכולם

WhatsApp Image 2023-07-06 at 13.08.33 (1).jpeg

"כשאני שומע את החוקרים מתפּלספים בדבר השפעתם של 'גבּורי ההיסטוריא' על מהלך החיים של המין האנושי, שהללו אומרים : 'הגבּורים' הם יוצרי ההיסטוריא, והעם אינו אלא חומר ליצירתם ; והללו אומרים : לא, כי העם הוא הכוח המקורי, ו'גבּוריו' בכל דור הם אך תולדות מחויבות ממצבו של הדור ; כשאני שומע את הוכּוּחים האלה, אומר אני לעצמי : כמה עלולים הפלוסופים לעצום עיניהם מֵראות מה שלפניהם ולבקש בדרכים רחוקים את הקרוב להם ! והרי הדבר גָלוי, שגבּורי ההיסטוריא האמתּיים, כלומר אלו שנהיו לכוחות פועלים בחיי המין האנושי לדורות, אינם כלל בריות מוחשיות שהיו במציאות באיזה זמן. כי אין לך גבּור היסטורי, שלא נצטיירה צורתו הרוחנית בדמיון העם באופן שונה לגמרי ממה שהיתה במציאות, והציור הדמיוני הזה, שיצר לו העם לפי צרכיו ונטוֹת רוחו, הוא הוא הגבּור האמתּי, שהשפעתו מַתמדת והולכת, לפעמים אלפי שנה, – ולא האוֹריגינַל המוחשי, שהיה זמן קצר במציאות, והעם לא ראהו כלל כמו שהיה..."

משה, אחד העם

bottom of page